loader image
Τηλ.: 210 8013504
Email: [email protected]
Συμβουλές για τις δυσκολίες του μπάνιου – ντους των ηλικιωμένων

Οκτ 7, 2022

Οι ηλικιωμένοι αρκετά συχνά διστάζουν ή ακόμα και αρνούνται να κάνουν ντουζ.

Ακόμα και εκείνοι που κάποτε ήταν πολύ συνειδητοί με την εμφάνιση τους, ενδέχεται να χαλαρώσουν ως προς το θέμα της προσωπικής καθαριότητας.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας ηλικιωμένος να μην θέλει να κάνει μπάνιο.

Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος με άνοια ενδέχεται να φοβάται να κάνει μπάνιο ή να ξεχνά ότι δεν έχει κάνει λέγοντας ότι «έκανα μπάνιο πριν μια ώρα». Μπορεί επίσης να φοβούνται ότι θα πέσουν ή ακόμα ότι ο φροντιστής θέλει να τους βλάψει. Τέλος, είναι σύνηθες το να βαριέται κάποιος σε αυτή την ηλικία να κάνει μπάνιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι με την πάροδο της ηλικίας οι αισθήσεις μειώνονται και έτσι δεν μπορούν να αντιληφθούν πλήρως ότι δεν μυρίζουν όμορφα.

Υπάρχει και μια ομάδα ηλικιωμένων που ντρέπονται να κάνουν μπάνιο παρουσία δεύτερου ατόμου και πόσο μάλλον αν αυτό το άτομο είναι συγγενικό.

Σεβόμενοι τους παραπάνω λόγους, οι φροντιστές ξέρουν ότι η σωστή καθαριότητα είναι το κλειδί για την ταχεία ανάρρωση, την σωστή θεραπεία, την πρόληψη-αντιμετώπιση των λοιμώξεων αλλά και την σωστή  φροντίδα των ηλικιωμένων και άρα είναι απαραίτητη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε έναν ηλικιωμένο χωρίς να έχει την σωστή καθαριότητα επειδή το αρνείται. Δυστυχώς πολλές φορές ο φροντιστής εξαντλείται στην προσπάθεια του να πείσει τον ηλικιωμένο να κάνει μπάνιο με αποτέλεσμα να υπάρχει ένταση και ο ασθενής να γίνεται ακόμα πιο αρνητικός.  Καλό θα είναι εφόσον κάνει κάποιος την προσπάθεια και δεν ευδοκιμεί, να το αφήσει για αργότερα ή για άλλη μέρα. Σε ασθενείς με άνοια , δεν βοηθά η υπερανάλυση και οι πολλές πληροφορίες . Χρειάζονται λίγες φράσεις και σαφείς οδηγίες. Η όλη  διαδικασία θα πρέπει να γίνεται γρήγορα ώστε να μην κουράσουμε τον ηλικιωμένο.

Πως να μετατρέψω ένα μπάνιο ασφαλές για τους ηλικιωμένους:

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το μπάνιο να γίνεται με ασφάλεια. Ένα σημαντικό ποσοστό πτώσεων των ηλικιωμένων συμβαίνει στον μπάνιο λόγω της ολισθηρότητας γι αυτο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι παρακάτω παρεμβάσεις βοηθούν στην μείωση του κινδύνου να υπάρξει πτώση και ο ασθενής αισθάνεται ασφάλεια.

 • Αντιολισθητικές λαβές τοίχων
 • Φροντίστε στο σπίτι να υπάρχει επαρκής φωτισμός
 • Σωστή διάταξη επίπλων
 • Αφαιρούμε ή σταθεροποιούμε τα χαλιά
 • Αντιολισθητικά πατάκια
 • Μακρύ καλώδιο-τηλέφωνο για την βρύση στο ντούζ
 • Στρατηγικά τοποθετημένες χειρολαβές

Η Φροντίδα στο Σπίτι παρέχει:

 • Λουτρό καθαριότητας στο μπάνιο
  Σ αυτήν την κατηγορία εντάσσονται άτομα πλήρως αυτοεξυπηρετούμενα, άτομα με μικρή ή μεγαλύτερη αστάθεια , άτομα με κινητικά προβλήματα που όμως μπορούν με βοήθεια να μεταβούν στο μπάνιο, αλλά και ασθενείς που δεν μπορούν να περπατήσουν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν με τη βοήθεια ειδικού αμαξιδίου.

  Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να σεβόμαστε τον τρόπο που ο ασθενής έχει συνηθίσει να κάνει το μπάνιο του και να συνεργαζόμαστε ώστε να είναι ευχάριστη η διαδικασία.  Γίνεται κοπή των νυχιών και ξύρισμα στους άνδρες. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε για την σωστή ενυδάτωση του σώματος και του προσώπου βάζοντας ειδικές ενυδατικές αλοιφές.

 • Λουτρό καθαριότητας επι κλίνης
  Όσον αφορά τους κατακεκλιμένους ασθενείς ή εκείνους που αναρρώνουν από κάποια χειρουργική επέμβαση, υπάρχει η δυνατότητα να έχουν ένα πλήρες μπάνιο στο κρεβάτι τους με χρήση λουτήρα και άλλων βοηθητικών μέσων.Πραγματοποιείται κοπή νυχιών και ξύρισμα  στους άνδρες.Μετά το τέλος της υπηρεσίας γίνεται επάλειψη – μασάζ με ειδικό ενυδατικό λάδι που βοηθά στην πρόληψη των κατακλίσεων και προσφέρει μια χαλάρωση στο σώμα του ασθενούς.

  Σε περιπτώσεις που έχετε  αρνητικούς ηλικιωμένους ως προς το να κάνουν μπάνιο μην διστάζετε να απευθύνεστε  σε εξιδεικευμένους επαγγελματίες , οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο θα σας βοηθήσουν και θα σας εκπαιδεύσουν στο πως να διαχειρίζεστε την κατάσταση. Πολλές φορές η λύση είναι η αλλαγή του προσώπου που το επιχειρεί. Ζητήστε τη συμβουλή και την βοήθεια της ομάδας μας !

 

Σκοπός και στόχος μας είναι να παρέχουμε υψηλής ποιότητας παροχές σε συνδυασμό με καλή διάθεση και επικοινωνία με τους ηλικιωμένους και τους φροντιστές που μας εμπιστεύονται.  Θέλουμε το μπάνιο τους να είναι μια ώρα απόλαυσης και όμορφής κουβέντας με τον νοσηλευτή. Γιατί πόσο όμορφο είναι να προσφέρουμε στον ανθρωπό μας ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο και πόση χαλάρωση και ανακούφιση θα νοιώσει ! Και το αξίζουν σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται!

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε καλέστε μας στο:

210 8089999

Εξειδικευμένες Υπηρεσίες Φροντίδας

Στη Λωίδα παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φιλοξενίας, προσεγγίζοντας τον ηλικιωμένο σφαιρικά και καλύπτοντας  αποτελεσματικά τις σωματικές, νοητικές και ψυχικές του ανάγκες.